Het verhaal

Play Video

6 Twentse boeren maken zich grote zorgen om de donkere wolken die zich samenpakken boven de toekomst van agrarisch Nederland. Plannen voor halvering van de veestapel resulteerden in een demonstratie op het malieveld waar heel Nederland niet meer omheen kon op 1 oktober 2019. Twentse boeren Luc, Gerard, Jan, Erik, Martin en Frans togen die dag in een busje naar Den Haag en besloten gezamenlijk de handschoen op te pakken om de ontwikkeling en toekomst van hun gezinsbedrijven zekerder te stellen. Het idee om zelf een mooi en smakelijk product te gaan laten maken werd geboren.

Er volgde een jaar van praten (kuier’n) met elkaar over hoe en wat en vooral ook welk product. Kwark of boter? Misschien kaas? Joa, kaas!?! Kaas oet Twente dat moest het worden. Kaas, een veelzijdig product dat eigenlijk op geen enkele boterham, borrelplank of in een gerecht ontbreken mag. Maar dan wel een kaas van Twentse bodem; gemaakt van de melk van onze eigen koeien die grazen op de Twentse ‘oale groond’.

Er brak een tijd aan van veelvuldig proeven, bijstellen en weer vele malen proeven. Dit resulteerde in dé smaak en receptuur die Twente ademt en je onze mooie streek doet proeven; Kaas oet Twente in de 5 varianten Jong – Jong belegen – Belegen – Extra belegen en Oude kaas. Wij krijgen er geen genoeg van en doen dan ook met regelmaat maar wat graag zelf weer een smaaktest.

In het voorjaar van 2022 was het dan eindelijk zover, hét moment van de lancering van Kaas oet Twente met een feestelijke productpresentatie. Ook een open dag in combinatie met een fietstocht langs alle 6 de boerderijen volgde. Sindsdien zijn de kazen rijp en verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten. Kaas oet Twente wordt verkocht via huisverkoop, kaasautomaten, delicatessenzaken, zuivelwinkels, (streek)markten, supermarkten en via de horeca.

Samen met onze gezinnen, zetten wij als Trotse Twentse boeren, onze schouders eronder om tot in lengte van dagen en met veel enthousiasme deze donders lekkere kaas te blijven maken. Wij hopen dat onze kaas zorgt voor blije smaakpapillen en een brede glimlach!